Tiramisù: Το αφροδισιακό και ευγενούς καταγωγής ιταλικό γλυκό!
Στo πλαίσιo της αγάπης μου για την Ιταλία, έχω κατά καιρούς ξεσκονίσει πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα και την κουζίνα της γειτονικής αυτής χώρας. Ταξίδεψα στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο Capri το Σεπτέμβριο του 2017 και ανυπομονώ να πάω ξανά!
Σήμερα λοιπόν, και αφού έχω ανεβάσει φωτογραφίες στο προφίλ μου στο Facebook από τα μαγειρικά μου κατορθώματα, θα αναφερθώ στη συνταγή του αγαπημένου μου γλυκού που φτιάχνεται από τον λατρεμένο espresso, όπως ζητήσατε! Ο λόγος φυσικά για το tiramisù, που σημαίνει «Ανέβασέ με». Και πιστέψτε με, αυτό ακριβώς κάνει…
Λίγα Λόγια... Ιστορικά
«Η πλούσια γεύση του καφέ, η λεπτότητα του
(τυριού) μασκαρπόνε και το άρωμα των μπισκότων συναντώνται σε ένα από τα πιο διάσημα γλυκά του κόσμου: το tiramisù. Η φήμη του δεν έχει όρια σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Συναρπαστικές είναι οι ιστορίες αυτού του γλυκού, που γεννήθηκε στην Ιταλία, ίσως στην Τοσκάνη ή στο Veneto. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με αυτό το τόσο υπέροχο όσο και μυστήριο γλυκό, για το οποίο του έχουν αποδώσει τον όρο «αφροδισιακό». Η πιο αποδεκτή εκδοχή της ιστορίας του tiramisù τοποθετεί τη γέννησή του στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα.
Το γλυκό γεννήθηκε στη Σιένα, όταν ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, ο Cosimo III de 'Medici
αποφάσισε να μεταφερθεί για λίγες ημέρες στην πόλη. Οι ζαχαροπλάστες της Σιένα αποφάσισε να φτιάξει, προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα, μια τούρτα που αντιπροσώπευε τα χαρακτηριστικά των ευγενών. Έτσι, λοιπόν, η «σούπα του Δούκα» έγινε διάσημη, μέχρι πέρα από τα σύνορα του Μεγάλου Δουκάτου, έφτασε στο Τρεβίζο και, στη συνέχεια, στη Βενετία.
Ο θρύλος λέει ότι έγινε το αγαπημένο γλυκό των αυλικών, επειδή ήταν συναρπαστικό και είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Διαδόθηκε, μάλιστα, η συνήθεια να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες πριν από κάθε σεξουαλική επαφή. Και τότε το γλυκό με την ονομασία «η σούπα του Δούκα» άλλαξε το όνομά του και πήρε ότι υποδηλώνει η λέξη “tiramisù”. [«Ανέβασέ με»]»
Η Συνταγή μου για γρήγορο και τέλειο Tiramisù
Υλικά:
• 3 διπλές δόσεις espresso + 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή 3 κ.γ στιγμιαίο καφέ + 2 κούπες νερό
• 300 γρ. έτοιμα σαβουαγιάρ
• 3 κ.σ ζάχαρη
• 300 ml κρέμα γάλακτος (με λιπαρά και αρκετά παγωμένη)
• 200-250 γρ. τυρί mascarpone
• 2 ασπράδια αυγού
• 2 κρόκοι αυγού
• 6 κ.σ Amaretto
• κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Ξεχωρίζουμε τέσσερα μπολ, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα.
2. Φτιάχνουμε τις δόσεις του καφέ στη μηχανή espresso και το ρίχνουμε μαζί με το νερό σε ένα από τα μπολ. Το ίδιο και αν δεν έχουμε μηχανή και επιλέξουμε στιγμιαίο καφέ.
3. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα Amaretto και αφήνουμε στην άκρη τον καφέ να κρυώσει.
4. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα δεύτερο μπολ μέχρι να σχηματίσει κορυφές.
5. Βάζουμε στο μεγάλο μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ενωθούν.
6. Προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε καλά.
7. Έπειτα με ένα κουτάλι ενώνουμε και την κρέμα γάλακτος που χτυπήσαμε νωρίτερα με το μείγμα κρόκων-ζάχαρης-τυριού.
8. Στο τελευταίο μικρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα, απαλά για να μη χαθεί όγκος.
9. Ρίχνουμε το υπόλοιπο Amaretto και τελειοποιούμε την κρέμα.
10. Ξεκινώντας το στήσιμο του γλυκού σε ένα ταψί, βουτάμε τα σαβουαγιάρ στο μπολ με τον καφέ, ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια.
11. Αδειάζουμε την μισή κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ.
12. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με κακάο χρησιμοποιώντας το κόσκινο.
13. Αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες ή μέχρι να σταθεί.
“Il gusto intenso del caffè, la delicatezza del mascarpone e la fraganza dei biscotti s'incontrano in uno dei dolci più famosi in tutto il mondo: il tiramisù. La sua fama non ha confini in ogni angolo del mondo.
Affascinante è la storia di questo dolce che nacque proprio in Italia, forse in Toscana, o nel Veneto. Moltissime sono le leggende legate a questo dolce tanto buono quanto misterioso a cui vennero attribuite grandi virtù afrodisiache. La versione più accreditata della storia del tiramisu' colloca la sua nascita verso la fine del XVII secolo.
Il dolce nacque a Siena quando il Granduca di Toscana, Cosimo III de' Medici decise di trasferisi per qualche giorno nella città. I pasticcieri senesi decisero di realizzare, proprio in onore del granduca un dolce che rappresentasse quelle che erano le caratteristiche del nobile. Fu così che la "zuppa del duca" divenne famosa, fino a oltrepassare i confini del granducato per approdare a Treviso e quindi a Venezia.
La leggenda, racconta che divenne il dolce prediletto dai cortigiani, poiché attribuivano proprietà eccitanti e afrodisiache. Si diffuse l'abitudine di consumarne abbondanti porzioni prima di ogni incontro amoroso. Ed ecco che la "zuppa del duca" cambiò nome e prese quello decisamente allusivo di "tiramisu".”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου